woensdag 15 september 2010

Anti-allergie-taart

Een feest, dat kan volgens mensen die het kunnen weten (lees: Dora en minstens één van haar gasten) niet zonder taart.  Dus hing nichtje Jade drie dagen voor het bewuste feest al aan de telefoon: "Tante, ga jij voor mij ook een taart maken zonder eitjes?"
Natuurlijk, want het is niet omdat het hààr verjaardag niet was, dat ze moet verlekkerd worden met taarten die ze niet mag eten.  Maar hoe doe je dat?  Wel, zo:
(deze taart kan trouwens ook voor mensen met melkallergie)

Nodig
300 gr gezeefde bloem
1 mespunt zout
150 gr witte basterdsuiker
1/2 tl bakpoeder
abrikozenconfituur
5 zoetzure appels (ander fruit kan ook wel, lijkt mij)
200 gr toegestane margarine (in mijn geval was dat Planta, maar ik moest alleen op eieren/lecitine letten)
eventueel citroenrasp en 2 el citroensap
Een springvorm van 26 à 28 cm

Zo doe je het
Kneed bloem, zout, bakpoeder, basterdsuiker, kleingesneden margarine en desgewenst citroenrasp snel tot een samenhangend deeg.  Laat de deegbal in plastic folie een uur in de koelkast opstijven.
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.  Appel, evt citroensap door elkaar roeren (je kan er ook wat suiker bij doen, maar dat hoeft niet, zeker niet als je geen citroensap gebruikt).
Verwarm de oven voor op 200°C.  Vet de springvorm in en druk 2/3 van het deeg op de bodem uit.  Vorm rolletjes van de helft van het resterende deeg, leg deze langs de opstaande rand en druk met de vingers 2-3 cm hoog.  Schep het appelmengsel in de vorm.
Rol de rest van het deeg dun uit en snijd er repen van.  Leg deze in ruitpatroon over de appel.  Verdeel tot slot de confituur over de gaatjes in het ruitpatroon.
Bak de taart in 60 minuten (ik kwam toe met 45 minuten) gaar en bruin.

2 opmerkingen:

  1. Ah, wat heb ik me daar al zorgen over gemaakt. Onze meid kan niet tegen koeiemelk en sojamelk. Niet iedereen is, zoals jij, bereidt om voor iets te zorgen, denk ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk recept dat ik aan mijn schoonzus ga voorleggen want mijn nichtje heeft ook last van allergieën. Zondag, als Stanne wordt gedoopt, maak ik voor haar ook een aparte cake, maar wel eentje van de natuurwinkel uit een pakje. Ik dacht dat ik ook geen melk en eieren mocht gebruiken. Maar dit zal eens zijn voor als ik meer tijd heb. Moet ik onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen