woensdag 3 augustus 2011

Het verkleedgen (een soort van give-away)

Het moet ergens rond het gezegende jaar 87 van de vorige eeuw geweest zijn.  In een Chirolokaal ergens in Vlaanderen stond een hele grote groene kist met verkleedkleren.  Een kist die toen waarschijnlijk al verschillende generaties had overleefd -zo zag ze er althans uit- en die er nu waarschijnlijk nog altijd staat.  Al is het maar omdat ze te lomp is om naar de Kringloopwinkel of het containerpark te brengen.
Een kist ook die tot de verbeelding sprak.  Niet alleen om haar uiterlijk, maar ook, en vooral, om haar inhoud.  Elke zondag opnieuw vochten een trits speelclubmeisjes om het glanzende roze kleed met de grote strik op het achterwerk.  En om de zilveren schoenen met hakken.  Er zaten waarschijnlijk nog andere pronkstukken in de kist, maar dat ensemble, dat was toch echt het neusje van de zalm.  Om de goede orde te bewaren moesten er zelfs beurtrollen opgemaakt worden voor tijdens de vrije momenten.
Ondergetekende was een van de meisjes die toen hartstochtelijk naar dat kleed verlangde.  Ondergetekende werd in de zomer van datzelfde jaar in het bivakboekje van haar Chirogroep dan ook omschreven als "een toneel- en verkleedheksje* dat niets liever doet dan zich elke zondag verkleden."
*heks, ja, omdat het bivakthema dat jaar "Bo de Heks" was.
We zijn nu 24 jaar en heel wat verkleedpartijtjes verder.  Ik ben niet bij dat roze kleed en die zilveren schoenen gebleven.  Een zelfgemaakt Sneeuwwitjespak was heel lang vaste prik bij carnavalsstoeten, maar er staan nog genoeg andere personages op mijn conto.  Van zatlap op het carnavalsfeestje in het vierde leerjaar over zwangere Afrikaanse vrouw op bivak met tiptiens tot een onbestemde kleurrijke dame op m'n vrijgezellenavond.  Zelfs Cynthia Verbeeck, de geblondeerde en veel-te-hard-geschminkte vervangleidster-omdat-ik-zelf-ziek-was-op-kamp is de revue gepasseerd.
Om maar te zeggen: verkleden, ik vind dat plezant.

En laat ik nu deze zomer tot de vrolijke ontdekking komen dat Dora zich ook graag verkleedt.  Sinds een dikke maand hoor ik hier in huis nogal vaak: "Mama, ik wou ook graag zo'n ...pak*, maak jij dat voor mij?".
*  Die drie puntjes, die werden al door verschillende dingen ingevuld.  Staan ondertussen op het verlanglijstje: een clownspak, een pilotenpak, een dokterspak, een oud-vrouwtjespak, een burgemeesterspak en, houd u vast: een snoepjespak.  Dat laatste idee heeft ze gekregen na het zien van een clip van een Samsonshow: meisjes met rokjes, een frulletje op hun hoofd en een enorme bol rond hun lijf beeldden Napoleonbollekes uit.  Danku, Gert Verhulst.
Het arme kind zag mij al regelmatig bezig aan de naaimachine, voor alle "baby's" die Wesley nog moesten verslaan en voor een "geheim naaisel" voor Wesley.  En nooit voor haar.  Dat en het feit dat ze binnen een dikke maand 3 jaar wordt, doen me tot actie overgaan.  Met daaraan een kleine give-away gekoppeld.

Ik zoek plezante (en niet al té moeilijke) patronen voor verkleedkleren.  Het mag eens iets anders zijn dan de zoveelste clown of ballerina.  Wie mij tips kan geven waar ik plezante dingen kan vinden, die maakt kans op een prijs.  Wat die prijs zal zijn, dat weet ik nog niet goed (flauw, ik weet het).  De plezantste tip wint.
Het moet ook wel een beetje praktisch zijn.  Onderstaand idee vond ik op Pinterest, maar dat steek je niet zo makkelijk in een verkleedkoffer natuurlijk:

Rap, haast u, want de tijd dringt!  U heeft tijd tot volgende week maandag!  U moest al begonnen zijn!

24 opmerkingen:

 1. Ha verkleden ja! Mijn moeder heeft vroeger voor mij een cape genaaid (zoiets http://static.vergelijk.nl/fotos/500x500/5/0/1/8/smiffy-vampier-cape-voor-volwassen-13475018.jpg)
  en daar hebben we nog altijd plezier van! Je kan er heel erg veel mee. Alleen moet je wel van een beetje griezelen houden denk ik. (ik wilde zoo graag als Graaf Tel van Sesamstraat verkleed.. Met een paars gezicht en al, maar dat mocht helaas niet.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben zéker dat Dora een pracht van een bloempot zou zijn!
  http://thecraftycopycat.blogspot.com/2010/10/flower-pot-costume-using-only-hot-glue.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En Wesley een schattige erwt: http://www.voguefabricsstore.com/Kwik-Sew-Pattern-3446-Baby-Costume.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En op deze plaats staan er een hele hoop leuke, een wolk, een sneeuwvlok, een prachtige uil, en mijn topfavoriet: eierdozenmaïs!
  http://www.parenting.com/gallery/no-sew-halloween-costumes-for-kids?pnid=100279

  BeantwoordenVerwijderen
 5. groene legging, groene t-shirt met lange mouwen en dan allemaal blauwe ballonnen opkleven, en zo ben je een tros druiven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. deze vind ik ook geweldig, en dat moet na-maakbaar zijn: http://www.find-great-deals.com/img/Flamingo-Costume.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo herkenbaar! Tot mijn grote spijt heeft de zoon het gen niet geërfd, maar de dochter, dat komt nog wel in orde!
  Het is niet voor kleine meisjes, maar ik heb er mij wel rot in geamuseerd: http://www.flickr.com/photos/65854716@N04/6008150176/in/photostream
  (chirofuif thema 'hemel & hel')

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn zus maakte als geboortegeschenkske voor Mitte verkleedkleren voor de andere kinderen: een vlinderpak en een vogelpak. Zijnaden van een t-shirt en de mouwen opentaren en er de vleugels tussenstikken.
  http://www.flickr.com/photos/inferis/5496567794/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. http://sewing.craftgossip.com/tutorial-cupcake-costume-for-halloween/2009/09/15/
  Deze vind ik de max!! Maar dat komt dan wellicht omdat ik naast naaien een knutselen ook volledig wild ben van cupcakes bakken!
  (maar zou toch superschattig zijn...!)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb voor mijn dochter eens een kerstboom (compleet met ballen, slingers en lichtjes) gefabriceerd. Ik zoek de foto en zal dan ook een handleiding schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Foto-met-handleiding hier: http://www.flickr.com/photos/65222014@N07/?saved=1
  Veel plezier!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een snoeppak, dat heb ik ook gehad, het ligt hier nog ergens op zolder, ons mama heeft het toen helemaal zelf uitgevonden. Origineel was ik wel, toen in het tweede leerjaar, als rode napoleonsnoep. Als je wil, dan vraag ik ons mama wel eens hoe ze het toen in elkaar stak, of maak ik enkele foto's van het pak.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind deze er gewéldig uitzien... : http://familyfun.go.com/halloween/halloween-kids-costumes/animal-costumes/chicken-little-709833/

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn ouders spaarden ooit een half jaar WC-rollen, lieten die dan door ons in felle kleuren schilderen, om op nieuwjaar als "centre pompidou" verkleed te gaan. Parijs was het thema, weet je wel. Maar dat steekt ook niet zo snel in een verkleedkoffer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik liet, als bedverhaaltje, het reeksje kostuums aan Liv zien, en zij herinnerde me aan 'kindje inne aarbeie', hier ook nog een prachtkostuum: http://www.youtube.com/watch?v=mBaAveM86Zs

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Met verkeersopvoeding kan je niet vroeg genoeg beginnen:
  http://www.dana-made-it.com/2008/11/halloween-traffic.html

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik kwam deze tegen via Pinterest... Schattig en makkelijk! http://www.rookno17.com/2009/10/cutest-halloween-costume-maiden-voyage.html

  BeantwoordenVerwijderen
 18. recyclage en verkleden tegelijk: een pietenpak van een oud gordijn op http://www.kiind.nl/articles/252/Van_gordijn_tot_pietenpak.html

  BeantwoordenVerwijderen
 19. http://www.makeit-loveit.com/2010/10/happy-halloweenand-look-at-what-you.html, in de archieven vind je ook nog lijst van 2009. het is écht genieten om die kostuums te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. http://www.handmadecharlotte.com/diy-bird-wings-children/

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ben te laat, denk ik. Maar ik wil stiekem ook niet meedoen aan de giveaway. Daar heb ik mijn best niet voor gedaan...

  Maar ik kwam wel dit tegen op pinterest: http://www.flickr.com/photos/shmuli/5557269414/

  BeantwoordenVerwijderen
 22. je neemt een oude trui en oude broek... Daaraan naai je allemaal oude sokken, gevuld met vb doeken.. op je hoofd een diadeem met twee sprieten en je bent een duizendpoot! Ooit zelf geweest...
  Een nicht van mij was ooit tomaat garnaal.. Grote tomaat rond haar en uit haar kraag allemaal roze garnalen en wat mayonaise.. OP haar hoofd het hoedje van de tomaat! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben te laat om hier nog iets te winnen (as always...), maar ik wou dit nog even meegeven met u allen: een handleiding om sneeuwwitjemouwen te maken! Eigenlijk is dat vrij simpel, maar ge moet het maar weten...
  http://www.craftinessisnotoptional.com/2010/11/snow-white-sleeves-tutorial.html

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hey,
  wat een geweldige verkleedideeën staan hier tussen! Ik kreeg een paar weken geleden ook het idee om een verkleedkoffer voor de zoon bij elkaar te naaien. Intussen zit daar een drakencape en een cowboyvestje in. (er staan een paar foto's op mijn blog)

  Of het verkleedgen bij onze Lukas aanwezig is, dat valt nog af te wachten... Als hij wat dat betreft op zijn mama lijkt, komt dat wel goed...
  Hij vond in ieder geval dat ik na de cowboyvest "eens een paardenpak voor hem mocht maken"... En via één van de links hierboven heb ik zelfs een haalbaar exemplaar gevonden. dus wie weet, misschien ga ik de uitdaging nog wel aan!

  BeantwoordenVerwijderen